خواص سویا
از جمله خواص کلی و دارویی دانه سویا میتوان به این موارد اشاره کرد:
• در کشور چین از زمانهای دور، از این دانه گیاهی جهت از بین بردن سم موجود در بدن استفاده میشد.
• سویا گیاهی بسیار انرژیزا بوده و از آن به عنوان دانهای مقوی و و مفید یاد میشود.
• سویا مملو از پروتئین گیاهی بوده و جایگزین خوبی برای پروتئین حیوانی است.
• مصرف سویا در افرادی که منع مصرف گوشت قرمز و یا محصولات حیوانی را دارند، از قبیل افراد با بیماری گرفتگی شریانی، انواع سکته، مشکلات قلبی و افراد با چربی خون بالا میتواند تا حدود زیادی در تامین مواد مغذی مانند پروتئین و کلسیم جایگزین مناسبی باشد.
• سویا خاصیت ضد چاقی و افزایش وزن داشته و باعث عضلهسازی و کاهش جحم چربی بدن میشود و مصرف آن در انواع رژیم غذایی سالم برای لاغری و تناسب اندام توصیه میشود.
• سس سویا بسیار ملین است. همچنین این سس خاصیت سمزدایی از غذا را نیز داراست.
• روغن سویا سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است.
• سویا موجب جوانسازی پوست و همچنین تقویت مو و ناخن میشود.
• اسید فیتیک موجود در سویا مانند یک آنتیاکسیدان قوی عمل کرده و موجب کاهش انواع تومور و رادیکالهای آزاد میشود.
• دانه سویا به دلیل داشتن مقدار قابل ملاحضهای فیبر باعث بهبود عملکرد رودهها میشود.
• مصرف سویا سطح کلسترول بد خون را پایین میآورد.
• سویا از بروز بسیاری از سرطانها از جمله سرطان روده و سرطان سینه جلوگیری میکند.
• سس سویا موجب افزایش اشتها شده و در غذای افراد دچار لاغری استفاده میشود.
• رژیم غذایی حاوی سویا میتواند از بروز سنگ کیسه صفرا به خوبی پیشگیری کند.
خواص دانه سویا آجیلی برای لاغری و کالری آن
از مهمترین خواص سویای آجیلی میتوان به تأثیر آن بر لاغری و میزان انرژی به دست آمده از آن پرداخت. با مصرف هر پیمانه از سویای آجیلی ۷۷۶ کالری انرژی به دست میآید. در حقیقت میتوان گفت سویای آجیلی هم میتواند هم باعث لاغری شود و هم میتواند با کاهش وزن مفرط در افراد مبارزه کند.
همانطور که گفته شد از خواص سویای آجیلی داشتن میزان بالای کالری آن است. مصرف یک پیمانه سویای آجیلی میتواند تا ۴۰ درصد نیاز روزانه افراد به انرژی را تامین کند. اگر قصد لاغر شدن دارید، با مصرف آجیل سویا کمتر به سراغ تنقلات دیگر میروید و به این ترتیب کالری کمتری دریافت میکنید.
با وجود این، نباید از میزان کالری سویا غافل شد؛ در صورت مصرف مقداری از این دانه گیاهی بعد از هر وعده غذایی، احتمال افزایش وزن در افراد وجود خواهد داشت. در حقیقت زمان مصرف، مقدار مصرف، میزان تحرکات فردی، نوع رژیم غذایی افراد و تجویز متخصص تغذیه میتواند، خواص سویای آجیلی را در تعیین تناسب اندام تعیین کند.
با همه این تفاسیر، ورزشکاران به دلیل سطح بالای کالری و میزان پروتئین سویا آجیلی از آن برای تامین انرژی و نیز عضله سازی بهرههای بیشماری میبرند. مادران نیز میتوانند سویا آجیلی را در رژیم غذایی دوران بارداری خود بگنجانند.
عوارض احتمالی و مضرات سویا
• مصرف معمولی سویا در کودکان، زنان باردار و مادران شیرده بی خطر است اما مصرف بیش از حد سویا در دوران بارداری و شیردهی ممکن است به کودک آسیب برساند.
• مصرف منظم شیر سویا ممکن است باعث کمبود مواد مغذی در بدن شود.
• کودکانی که به شیر گاو حساسیت دارند نباید دانه سویا مصرف کنند.
• مصرف محصولات سویا به دلیل محتوای اگزالات ممکن است باعث بروز سنگ کلیه شوند.
• در صورت ابتلا به سرطان مثانه یا کم کاری تیروئید از مصرف دانه سویا اجتناب کنید.
• بیماران مبتلا به آسم احتمالا به دانه سویا حساسیت خواهند داشت.
• مصرف بیش از حد سویا و شیر سویا به دلیل ترکیبات استروژن موجود در آن، ممکن است باعث برهم خوردن تعادل هورمونی در مردان شده و عوارضی همچون ناباروری، اختلال عملکرد جنسی، کاهش تولید اسپرم را به همراه داشته باشد.
• به دلیل برخی ترکیبات ضد تیروئید در سویا، مصرف آن ممکن است فعالیت غده تیروئید را مختل کرده و باعث بروز گواتر و عدم تعال هورمونی در بدن شود.