چرا امگا3 مهم است؟
مصرف کافی اسیدهای چرب امگا 3 برای حفظ تعادل مواد هورمون مانند پروستاگلندین ضروری است. پروستاگلندین به تنظیم بسیاری از موارد فیزیولوژیک مهم مانند فشار خون، لخته شدن خون، انتقال عصبی، پاسخ التهابی و عملکرد کلیهها، دستگاه گوارش و تولید هورمونهای دیگر کمک میکند.
بسته به نوع اسیدهای چرب در رژیم غذایی ممکن است انواع خاصی از پروستاگلندین تولید شود در حالی که برخی دیگر تولید نشود. عدم توازن پروستاگلندین میتواند به بیماری منجر شود. نقش امگا3 در تولید پروستاگلندین بسیار مهم است.
دوزهای بالای امگا3 برای درمان و جلوگیری از اختلالات خلقی استفاده میشود و مطالعات جدید مزایای بالقوه این اسید چرب را در پیشگیری از سرطان و بیماری التهابی روده و سایر بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید را نشان میدهد.
چه زمانی امگا 3 مصرف کنید
روغن ماهی امگا 3 با کیفیت مناسب باید در مکملی که خانم باردار مصرف میکند، باشد. هر دو نوع اسید چرب DHA وEPA مهم هستند اما وجود اسید چرب DHA در دوران بارداری و در مراحل اولیه زندگی نوزاد بسیار مهم است.
این چربیهای امگا 3 چربیهای ضروری نامیده میشوند زیرا توسط بدن تولید نمیشوند و باید از طریق مکمل به دست بیاید. زنان باید حداقل 6 ماه قبل از تخمکگذاری باید مصرف امگا3 را در رژیم غذاییشان قرار دهند.
میتوان مصرف ماهی را جایگزین امگا3 کرد؟
قطعا نه. سازمان غذا و دارو توصیه میکند زنان باردار و شیرده و خانمهایی که قصد بارداری دارند 2 تا 3 وعده ماهی با جیوه کم را در هفته در رژیم غذاییشان قرار دهند.
با این حال به دلیل وجود برخی نگرانیها مربوط به وجود فلزات سنگین مانند جیوه در انواع خاصی از ماهیها این مشکل وجود دارد و معمولا خانمها از خوردن ماهی اجتناب میکنند. مکمل با روغن ماهی یک منبع قابل اعتماد برای دریافت امگا3 در دوران بارداری است.
امگا 3 برای باردارها
دریافت کافی امگا3 برای حفظ تعادل محصولات هورمون شکل که پروستاگلاندین نامیده میشود، ضروری است.پروستاگلاندین ها اعمال فیزیولوژیکی مهم بدن از جمله فشار خون، لخته شدن خون، انتقال عصبی، پاسخ های آلرژیک و التهابی، عملکرد کلیه ها و دستگاه گوارشی و تولید سایر هورمونها تنظیم می کنند.
بسته به نوع اسید چرب در رژیم غذایی نوع خاصی از پروستاگلاندین ها تولید میشوند. عدم تعادل در این پروستاگلاندین ها باعث بروز بیماری میشود. بنابراین امگا3 فواید زیادی برای سلامت دارد و مانعداز بروز بیماری های قلبی، بهبود عملکرد انعقادی خون وکنترل التهاب در بدن میشود.
دوز بالا امگا3 باعث درمان و جلوگیری از بروز بیماری های خلق و خو شده و بطور وسیع از بیماری هایی مانند سرطان، بیماری التهابی روده و بیماری های خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید جلوگیری میکند.
یکی از مهمترین دسته افرادی که باید نسبت به رژیم مناسب امگا 3 توجه ویژه داشته باشند، بانوان باردار هستند. در مورد بانوان باردار جدا از معاینهها و ورزشهای پیش از زایمان، مصرف غذاهای متعادل روزانه برای حفظ و گذراندن بارداری سالم ضرورت دارد. پزشکان معمولا قدری اسید فولیک یا مکملهای مولتی ویتامین را در دوران بارداری تجویز میکنند.
بیشتر بانوان به تاثیر اسید فولیک در تسریع رشد جنین پیبردهاند ولی در مورد مزایا و تاثیرات اسیدهای چرب ضروری هنوز اطلاع رسانی نشده است.
اسیدهای امگا 3 برای زنان باردار اهمیت دارند زیرا به کاهش امکان ابتلا به پیش تشنج بارداری کمک میکند. پیش تشنج بارداری عارضه بالقوه خطرناکی است که شاید در اواخر دوران بارداری پیش بیاید و در صورت درمان نشدن به تشنج و اثرات خطرناک دیگر منتهی میشود.
نشانههای پیش تشنج بارداری فشار خون بالا، احتباس مایعات، افزایش زیاد وزن و وجود پروتئین در ادرار است. برای جبران این بیماری میتوان از محصولات لبنی استفاده کرد که حاوی امگا 3 هستند. پنیرهای امگا 3 یکی از این محصولات هستند.
این نوع پنیر در حال حاضر در بازار موجود است و با مصرف آنها میتوان بخش بزرگی از نیاز بدن به این ماده را تامین کرد
امگا3 برای تکامل سیستم نورولوژیکی و بینایی جنین ضروری است. مچنین بعد از زایمان نیز برای تولید شیر از سینه ها ضروری است. با هر بارداری بدن مادر از امگا3 خالی میشود. مطالعات نشان میدهد که اضافه کردن EPA و DHA به رژیم غذایی مادر باردار ارتباط مستقیمی با تکامل جنین دارد.
همچنین مصرف بیشتر امگا3باعث کاهش خطر آلرژی در نوزادان می شود. DHA باعث کاهش درد زودرس، کاهش ریسک پره اکلامپسی و افزایش وزن تولد میشود. کمبود امگا3 باعث افزایش ریسک افسردگی پس از زایمان میشود.
میتوان مصرف ماهی را جایگزین امگا 3 کرد؟
قطعا نه. سازمان غذا و دارو توصیه میکند زنان باردار و شیرده و خانمهایی که قصد بارداری دارند 2 تا 3 وعده ماهی با جیوه کم را در هفته در رژیم غذاییشان قرار دهند.
با این حال به دلیل وجود برخی نگرانیها مربوط به وجود فلزات سنگین مانند جیوه در انواع خاصی از ماهیها این مشکل وجود دارد و معمولا خانمها از خوردن ماهی اجتناب میکنند. مکمل با روغن ماهی یک منبع قابل اعتماد برای دریافت امگا3 در دوران بارداری است.
اسید چرب DHA با جنین چه میکند؟
DHA برای اطمینان از رشد مغز، سیستم ایمنی و عصبی جنین ضروری و مهم است. مصرف اسید چرب امگا 3 قبل از لقاح بسیار مهم است اما نگهداشتن سطح این اسید چرب در حد متعادل در طول بارداری نیز بسیار مهم است. اسید چرب DHA در دوران بارداری در مادران کاهش مییابد زیرا به جنین منتقل میشود.
در سه ماهه سوم بیشترین مقدار رشد مغز اتفاق میافتد و در این زمان DHA از مادر به نوزاد منتقل میشود. مصرف DHA برای اطمینان از رشد مغز، چشم، سیستم ایمنی و عصبی جنین ضروری است و اگر به مادر نرسد، میتواند برای او خطرناک باشد. کمبود اسید چرب ضروری میتواند باعث افسردگی بعد از زایمان شود.
فواید اسید چرب امگا 3 برای جنین
دریافت امگا 3 کافی در دوران بارداری میتواند بر رفتار، تمرکز و یادگیری کودک بعد از تولد اثر بگذارد. از جمله مزایای دیگر امگا 3 در دوران بارداری کاهش خطر ابتلا نوزاد به آلرژی و تاثیرات مثبت آن بر رشد ایمنی بدن است.
سطوح پایین امگا 3 منجر به نقص شناختی و افزایش شاخصهای رفتاری اضطراب، پرخاشگری و افسردگی در کودکان میشود. روغن ماهی یک منبع ایمن برای امگا3 است. متخصصان مصرف روزانه 300 تا 600 میلیگرم قرص امگا 3 را برای زنان باردار و شیرده توصیه میکنند.
امگا 3 در چه مواد غذایی موجود است؟
تکامل عصبی بهینه جنین وابسته به منابع کافی از امگا 3 می باشد. غنی ترین منبع آن غذا های دریایی و مکمل روغن ماهی می باشد. از سایر منابع غذایی سرشار از امگا 3 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– ماهی کولی
– کلم
– روغن کانولا (کلزا)
– گل کلم
– میخک
– بذرکتان و روغن بذرکتان
– تخم خردل
– پونه کوهی
– ساردینها
– لوبیای سویا و روغن لوبیای سویا
– تافو
– مغز گردو و روغن مغز گردو