خصوصیات افراد صفراوی مزاج با طبع گرم و خشک
1. این افراد لاغر اندام هستند اما مفاصل و استخوان بندی درشت و برجسته دارند.
2. پوست گرم و خشکی دارند.
3. رنگ پوست و سفیدی چشم آنها کمی به زردی میزند.
4. موهای پر پشت و سیاه و گاهی مجعد دارند و به علت حرارت و خشکی زیاد بیشتر مستعد تاسی سرند.
5. خشکی دهان و عطش فراوان دارند.
6. خیلی گرمایی هستند و در تابستان اذیت میشوند.
7. افراد صفراوی مزاج یا همان مزاج گرم و خشک استعداد این را دارند که با خوردن خوراکیهای خیلی گرم دچار خارش و کهیر شوند.
8. تمایل به خوردن ترشیها (سرکه، تمرهندی و لواشک) دارند.
9. تمایل به خوردن سردیهایی مثل خیار، کاهو و هندوانه دارند.
10. تمایل به خوردن شیرینی در آنها کم است.
11. نبض پر و قوی دارند.
12. عروق برجسته در دست دارند.
13. این افراد زود عصبانی شده و زود هم عصبانیتشان فروکش میکند.
14. بسیار با انرژی و پر تحرک هستند.
15. افراد باهوش و زیرک هستند و همچنین پر حرف.
16. در کارها چالاک و سریع هستند.
17. افراد دقیق، منظم و تیزبین هستند.
18. میل بالای جنسی و توان جنسی متغیر دارند.
19. پیوسته، سریع و بلند صحبت میکنند.
20. خوابشان کم و سبک است.
21. معمولاً یبوست دارند.
22. از حافظه و قدرت یادگیری بالایی برخوردار هستند.
23. روابط اجتماعی آنها قوی است.
24. عجول و بیقرارند.
25. اصولاً از لحاظ اعمال بدنی و خصوصیات حیاتی از قدرت بالایی برخوردارند.
غذاهایی که این گونه مزاج های صفراوی را اصلاح می کنند عبارتند از :
خوردنی هایی که حالت اسیدی دارند و ترشی جات طبیعی مانند : لیمو ترش , زرشک , نارنج , گریپ فروت با عسل , ترنجبین , شیرخشت , کاهو , کیوی , آلو بخارا , آلوچه , اسفناج , تمبر هندی به صورت دم کرده , لیمو شیرین , پرتقال , نان جو و آش جو.
مجموعا این نوع افراد باید از غذاهای خنک استفاده کنند . یعنی از غذاهایی که PH آنها از نظر علمی زیر ۳/۷ باشد .
عرقیات گیاهی مناسب برای افراد صفراوی مزاج
عرق کاسنی و عرق شاهتره بهترین نوشیدنی برای این گونه افراد است و آنها برای شستشو بدن خود باید از سدر و ختمی استفاده کنند .
بهترین روش برای این گونه افراد این است که از خوردن چای و گرمی جات جدا بپرهیزند تا بزودی سلامت خود را بدست اورند در غیر این صورت دچار بیماری های کبدی مثل کبد چرب و در صورت عدم رعایت نهایتا دچار بیماری سیروز کبدی می شوند.
همانگونه که بیش از این گفته شد , ساده ترین و عاقلانه ترین روش برای اصلاح مزاج , شناخت نوع مزاج و شناخت نوع غذا و مصرف به موقع انهاست تا بیماری سرکوب شود و سیستم ایمنی بدن تقویت گردد.
تخلیه معده این افراد به روش قی کردن دوره ای بسیار مناسب می باشد در واقع کار حکیم آن است که افراد پر حرارت جامعه را شناسایی نموده و به طرق محتلف پیشنهاد شده ی سنتی , حرارت بدن انها را پائین تر بیاورد. و خوردن همه انواع مرکبات , انار , شاه توت , خیار , سیب , گلابی , البالو , گیلاس , آلو , گوجه سبز و زرشک برای افراد صفراوی مزاج مفید است .
میوه ها و غذاهای مناسب افراد صفرا مزاج
بهترین دارو برای این افراد هندوانه , گرمک , کدو خورشتی , هویج فرنگی , روغن زیتون و سوپ جو , سبزیجات مانند اسفناج و گشنیز , لیموترش , است.
همچنین روغن های طبیعی مانند زیتون، کنجد و روغن گاوی، سیب زمینی بخار پز , قارچ , بامیه , پیاز , برگه هلو , برگه زرد آلو , مغز بادام خام تازه , برنج سفید با روغن زیتون , کدو حلوایی با نخود فرنگی , عدس , ماش , جو دوسر , مخمر آبجو , لیمو عمانی برای کبد و افراد صفراوی مزاج بسیار مفید است .
و همچنین بذر های ملین و شربت آب عسل با لیمو ترش تازه به این افراد توصیه می شود.
مضرها برای صفراوی مزاجها
صفراوی مزاجها باید از مصرف نوشیدنیهای گرم پرهیز کنند؛ نوشیدنیهای گرم موجب برهم خوردن تعادل صفراوی مزاجها میشود. بر همین اساس اصولیترین روش برای اصلاح مزاج، شناخت نوع مزاج و تطابق دادن تغذیه با آن است تا بیماری سرکوب و سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
مصرف موز، خربزه، آناناس و طالبی برای افراد صفراوی مزاج ممنوع است و باید از مصرف آن خودداری کنند.
چای، قهوه، نسکافه، لبنیات، تخممرغ و غذاهای فریزشده، زودپزشده و سرخشده، سس و رب، غذاهای چرب و پرحجم، ماکارونی، آش رشته، سیر و همه غذاهای با طبیعت گرم، از مواد غذایی زیانآور برای صفراوی مزاجهاست.
مصرف نوشابه، ادویههای تند، آب یخ، نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن، شیرینیهای قنادی و مصنوعی، آجیل شور، گوشت قرمز همچنین بریدهبریده غذا خوردن یعنی اینکه انسان مدام در حال خوردن باشد مانند تخمه شکستن برای افرادی که دارای طبیعت گرم و خشک هستند، مضر است.
مصرف تنقلات، بادنجان، موز، همه غذاهای ساندویچی، خربزه، آناناس و طالبی نیز برای صفراویها زیانآور است.
علت ممنوع بودن غذاهای دارای طبیعت گرم و خشک برای افراد صفراوی مزاج این است که PH این غذاها و نیز PH کبد بالاست و استفاده از این مواد باعث افزایش دمای کبد و ترشح زیاد صفرا و در نتیجه ایجاد راهبندان در مجاری کبد میشود. این حالت موجب تشکیل سنگهای صفراوی در کیسه صفرا میشود و علائمی نظیر یبوست، زرد شدن چهره و دردهای شدید در ناحیه راست بدن در زیر دندههای راست را ایجاد میکند.